Oscar Lourens documenteert gebouw van Bewaerschole

MAQUETTES EN SCHAALMODELLEN
Uit bijna al het werk van Oscar Lourens blijkt zijn interesse voor het formaat, de afmetingen en de structuur van gebouwen, Zijn hele oeuvre bestaat uit werken waarin en waarmee hij gebouwen probeert te doorgronden; hij voert ze terug naar de meest zuivere maten voor ruimtes en wanden. Zijn voorkeur gaat daarbij uit naar verlaten betonskeletten en concrete ruimtes die voor hem van betekenis zijn.Voor die weergave maakt hij vaak gebruik van maquettes en modellen, die meestal op een kleinere schaal zijn weergegeven maar soms ook in een schaal van 1:1. Ook op andere wijzen documenteert hij de gebouwen die hem interesseren: hij legt er archieven over aan die hij in kaartenbakken stopt; maakt er laserprints van; of verwerkt ze in papiersnedes en plattegronden. Met zijn werkwijze wil Lourens de constructies die hem fascineren, beter doorgronden en terugbrengen tot hun essentie. Alle overbodige details worden dan ook weggelaten in deze zoektocht naar de meest zuivere maten van ruimtes en wanden. Zo ontstaan objecten en installaties die de architectuur ontstijgen en langzaamaan tot het domein van de kunst gerekend kunnen worden.

Als laatste tentoonstelling in een reeks waarin de fysieke ervaring van de ruimte onder de loep wordt genomen, is er een architectonische installatie van de Arnhemse kunstenaar Oscar Lourens in de Bewaerschole te zien. Lourens heeft daarvoor het gebouw van de Bewaerschole nagebouwd en teruggebracht tot een hanteerbare schaal. Binnenin de Bewaerschole zijn de voorkant en één van de korte zijdes van dit voormalige schoolgebouw in wit gekalkt MDF op schaal te zien. Daarachter is een stelling geplaatst, gevuld met nog weer andere modellen en maquettes van de Bewaerschole. Aldus is een systematische documentatie en ordening van het gebouw ontstaan, zoals gebruikelijk is in het werk van Lourens.

OSCAR LOURENS (Renkum, 1973) doorliep de Hogeschool voor de Kunsten Constantijn Huygens in Kampen. In 2004 werd hem in het Duitse Moers de Moerser Kunstpreis toegekend. Een jaar later plaatste hij een  model getiteld ‘Een nieuw huis voor Helene’ in het Verzetsstrijdersparkpark tijdens de Triënnale Gelderland ‘Vormen van Aarde’ in Apeldoorn. In hetzelfde jaar nam hij ook deel aan de expositie ‘Made in Arnhem’ in het Museum voor Moderne kunst aldaar. In 2011 had hij een grote solo-expositie in AkkuH, Ruimte voor actuele kunst in Hengelo, waar hij diverse maquettes en laserprints toonde, gebaseerd op de betonnen skeletten van gebouwen in aanbouw die hij in Griekenland aantrof. Oscar Lourens woont en werkt in Arnhem.

OCCUPIED SPACE is de titel van de tentoonstellingenreeks in de Bewaerschole die in 2011 plaatsvindt. Het tentoonstellingsprogramma behelst vijf tentoonstellingen met specifieke installaties en werken die de fysieke ervaring van de ruimte onder de loep nemen.

Etienne Boileau