SETUP.08

Collectie DE.GROEN
27 januari – 12 mei 2024

Installation view | Zaaloverzicht SETUP.08 – zaal 2
Works by | Met werk van Kees Goudzwaard, Oscar Lourens en Ro Smit
Photos by | Foto’s door Koen Kievits
Primer on tin, steel, copper, walnut, 240 objects on steel table | Grondverf op tin, staal, koper, walnoot, 240 objecten op stalen tafel
125,5 x 80 x 89,5 cm
Collection DE.GROEN, Arnhem (NL)

Tekst door Peter Jordaan, fragment uit de handleiding bij de collectiepresentatie:

Midden in de ruimte voor het schilderij van Goudzwaard staat de stalen tafel met daarop tweehonderdveertig verschillende bekers en kannetjes. Het is een nieuw werk van Oscar Lourens. Wat de bekers en kannetjes van Lourens gemeen hebben is de grijs geschilderde binnenkant. Een grijs dat in Lourens werk regelmatig terugkomt. Weliswaar is in deze verzameling van bekers en kannetjes de maatfunctie niet of nauwelijks aanwezig. Toch schuurt deze verzameling sterk tegen andere verzamelingen van Lourens waarin inhoud en maat een grotere rol spelen. Dat thema van maten en meten is -in de ruimste zin van het woord- voor hem een levenslange en waarschijnlijk onmisbare inspiratiebron. Hij varieert in zijn werk tussen linialen, wereldbollen, karaffen, meetlinten, maquettes, plattegronden, bekers, kannen en wat daar nog bij zal komen in de toekomst.
De stalen tafel die speciaal voor dit werk is gemaakt en de bekers en kannetjes die erop staan hebben eenzelfde soort hyper-geconcentreerdheid als het schilderij van Goudzwaard. O ja, die grijze walnoot, alleen Oscar Lourens kan je vertellen over het hoe en waarom. Een humoristische noot misschien?

SETUP.08 
27 januari – 12 mei 2024
De achtste en laatste collectiepresentatie in het oude bankgebouw aan de Weverstraat. De collectie is alleen met rondleiding te bezoeken.

WAAR : Collectie DE.GROEN, Weverstraat 40, Arnhem
OPEN : donderdag tot en met zondag van 12-17 uur
RONDELEIDING : zaterdag en zondag om 14 uur
KOSTEN : 10 euro p.p., reserveren kan HIER
WEBSITE : www.collectiedegroen.nl