THE MODEL – COLLECTIE DE.GROEN

DE.GROEN organiseert 4 shows per jaar op de begane grond die vrij toegankelijk zijn.
Nu is er SHOW.13 : THE MODEL, een groepsexpositie van 50 ‘modellen’ van 26 kunstenaars, bijeengebracht in het collectiegebouw van DE.GROEN in Arnhem.

Wie de definitie van het woord “model” opzoekt, stuit op een lange lijst met verklaringen in alle soorten, maten en betekenissen.

Wat vaak terugkomt is de zin: “een model is een schematische of vereenvoudigde voorstelling van de werkelijkheid.” Welke werkelijkheid wordt er niet bij gezegd. Want ook de werkelijkheid kent vele gezichten. Is een model een schematische voorstelling van de werkelijkheid? Staat het klassieke model, het naakt, model voor een vereenvoudigde voorstelling van de werkelijkheid? Dat zou het leven een stuk overzichtelijker maken. Niets is minder waar want geen model is hetzelfde en de werkelijkheid van modellen is een stuk ingewikkelder.

En inderdaad, in de wereld van kunstenaars en modellen kom je in een labyrint terecht waar het model telkens iets anders is. De gedachte om een tentoonstelling te kunnen maken waarin de samenhang tussen de modellen en de kunstenaars duidelijk te zien is, is dan ook een illusie. Vergeet die samenhang. De enige zekerheid in deze tentoonstelling is, dat waar je naar kijkt een model is, of in ieder geval is afgeleid van een model. Een model van hout, een geschreven model, een denkmodel, een computermodel, een wiskundig model, een droommodel, een licht/schaduwmodel, een bewegend model, een geluidsmodel, een 3-d geprint model, een papieren model, of een model van plastic, alles is mogelijk. Natuurlijk kunnen we op al die modellen diepgravende analyses en filosofische bespiegelingen loslaten. Over het hoe en waarom, de functie en de betekenis van een model en ga zo maar door. Dat gaan we niet doen. Het graven, analyseren en filosoferen laten we graag over aan de bezoeker van de tentoonstelling. Er is genoeg stof en model tot nadenken en er is meer dan genoeg te zien.

Opening THE MODEL, 18 september 2020
Foto: Koen Kievits

Als tentoonstellingsmakers verontschuldigen wij ons maar al te graag voor het bonte karakter van deze bijeengebrachte modellen. Of je nu kijkt naar de Kitchenettes van Frank Halmans of het New Manhattan van Jip de Beer, het Flitserhuis II van Mirjam Kuitenbrouwer of de woorden van Ruben Planting, de Fly-Over II van Edwin Zwakman of de bijna onzichtbare werkjes van Eline Kuipers: het zijn allemaal werken van visuele denkers en makers. Dit zijn kunstenaars die doelgericht, intuïtief, perfect of juist imperfect een beeld,
droom of ideaal omzetten in een eigen werkelijkheid. En ieder heeft daarvoor zijn eigen beweegreden. In die zin is een model inderdaad een verbeelding van de werkelijkheid. In deze tentoonstelling gaan die verschillende werkelijkheden alle kanten op en wordt de definitie van een model tot astronomische lengte opgerekt. Dat hoort nu eenmaal bij de vrijheid die de kunstenaar zichzelf toe-eigent. Dus kijker, laat u niet in verwarring brengen en geef uw ogen goed de kost!

Zaaloverzicht THE MODEL, met werk van Peter Jordaan, Rob Voerman, Danny Foolen, Oscar Lourens
Foto: Koen Kievits

Tekst door Peter Jordaan uit de begeleidende
‘handleiding modellententoonstelling (180920122020)’:

Oscar Lourens heeft een bijzondere, geconcentreerde belangstelling voor maten en meten. Hij is een verzamelaar van allerlei objecten waarmee je iets kunt bepalen. Of het nu gaat om lengte, diepte, hoogte, inhoud, omtrek, gradenhoek of kleur, het kan zo gek niet zijn of Oscar Lourens heeft het verzameld. Zo beschikt hij over een geweldige verzameling linialen in alle soorten, maten, lengten en kleuren. Hij heeft het talent om deze verzameling op intrigerende wijze te presenteren. Daarmee verheft hij een alledaags gebruiksvoorwerp naar een niveau waarop wij er nog niet eerder naar gekeken hebben. Dat verheffen van alledaagse voorwerpen naar een nieuwe dimensie is een soort tweede natuur geworden van de kunstenaar.

Wat hij doet met de alledaagsheid van deze objecten, doet hij ook met architectuurvormen. Lourens is in staat om elke ruimte, hoe oninteressant die ook kan zijn, te ontleden en te reconstrueren tot een volstrekt nieuw werk dat qua maatvoering op schaal exact gelijk is aan de oorspronkelijke ruimte en er toch heel anders uitziet.

MOMART 1:20, 2014, Grondverf en latex op MDF, 168 x 98 x 97 cm
Foto: Koen Kievits

Op deze tentoonstelling laat Lourens twee modellen zien. Momart 1:20. Het model heeft de structuur van het gebouw waar kunstinitiatief Momart gevestigd was van 2013-2016 in Amsterdam. Het andere werk is de archiefdoos met het interieur van het atelier aan de 1ste Wijkstraat in Arnhem, het voormalige atelier van Lourens. De twee modellen zijn een weergave van de werkelijkheid op schaal. De uitvoering levert twee totaal verschillende beelden op.

THE MODEL
18 september – 20 december 2020

WAAR : Collectie DE.GROEN, Weverstraat 40, Arnhem
OPEN : donderdag tot en met zondag van 12-17 uur
WEBSITE : www.collectiedegroen.nl